Asbest en zonne-energie

Waar treffen we asbest aan op de boerderij?
Op een boerderij kan het asbest op tal van plaatsen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om asbest golfplaten welk gebruikt zijn voor de daken van de schuren. Hier is ook het programma asbest eraf zonnepanelen erop gericht. Het is echter ook mogelijk dat er asbest in de isolatie is gebruikt bij de boerderij of in het cement van de woning. Er zijn ook hier volop mogelijkheden waarop het asbest is gebruikt. Het is goed voor de boer om een inventarisatie te maken om zo een goed beeld te maken en te krijgen van de hoeveelheid asbest in de boerderij.

Op het moment dat je een zonnepanelensysteem laat plaatsen op het dak, hoef je niet zo bang te zijn voor de kosten: het materiaal en de installatiekosten. Deze kosten zijn namelijk eenmalig, want een goed systeem is onderhoudsvrij. De levensduur is gemiddeld 20 jaar, maar hoelang het precies is hangt af van de kwaliteit van de panelen. Je wilt natuurlijk het zonnecollectoren rendement graag vooraf weten. Je wilt weten wanneer je je investering terug hebt verdiend. Maar dat zonnecollectoren rendement is van een aantal factoren afhankelijk. Er kan wel een voorbeeld gegeven worden van de terugverdientijd voor een gemiddeld gezin.

Voorbeelden zonnecollectoren rendement

Een gezin uit Antwerpen heeft een zonnepanelensysteem gekocht en in totaal moest zij een bedrag van €5000 euro betalen en bij dit bedrag zijn de installatiekosten inbegrepen. Per jaar kan dit gezin ongeveer 1750 kWh op de energierekening besparen, dankzij de zonnepanelen. Dit is de helft van het totale energieverbruik van dit gezin. De stroomprijs zal ieder jaar gemiddeld stijgen met 5%. De jaarlijkse besparing wordt dan ook ieder jaar hoger.

Als je uit gaat van een actuele stroomprijs van €0,23 dan is de totale besparing per jaar ongeveer €400 euro. Dit wil dus zeggen dat zij binnen tien jaar het systeem terug hebben verdiend. Maar de jaren daarna profiteren zij dus van gratis elektriciteit tot de levensduur van de zonnepanelen is verstreken.