Rolluik soorten?

Je boerderij kun je natuurlijk ook met een rolluik beschermen. Er zijn volgens www.buitenzonwering-info.be/rolluiken 4 rolluiken die je kunt kopen. Deze zijn:

  • Aluminium. Een rolluik van aluminium is zeer stevig. Dit wordt vaak gebruikt als beveiliging tegen inbraak. Een rolluik van aluminium is in alle mogelijke RAL-kleuren beschikbaar, al zal je voor veel kleuren die niet standaard zijn wel wat moeten bijbetalen.
  • Kunststof. Wil jij een rolluik wat niet te zwaar is, en wat vooral bedoeld is ter bescherming tegen de felle zon en tegen geluid van buitenaf, dan is een rolluik van kunststof de voordeligste keuze. Een dergelijk rolluik past bij zowel een modern als een nostalgisch huis. Je kan kiezen uit diverse prints voor het kunststof en voor profielen in het materiaal. Je kan dus ook kiezen voor een houtprint of een houtgroef in de lamellen van het rolluik.
  • Hout. Heb jij een oud huis of een woning met een klassieke uitstraling, dan mag je dat uiterlijk van jouw huis accentueren met een rolluik van hout. Ze zijn net zo geluidwerend en zonwerend als rolluiken van kunststof of aluminium. Het grote verschil is echter dat je een rolluik van hout geregeld zal moeten bijwerken om het hout in goede conditie te houden.
  • Staal. Wanneer jij een rolluik vooral wil kopen om je huis te beveiligen kan je het beste kiezen voor een rolluik van staal. Dit zijn de rolluiken die je nu nog vooral bij bedrijven en winkelpanden ziet. De rolluiken zijn echter ook steeds meer in opkomst bij bepaalde type particulieren. Een stalen rolluik heeft nog een heel groot voordeel wat de andere materialen van rolluiken niet hebben; ze zijn heel brandwerend. Dit zorgt er mede voor dat opstalverzekeraars jou nogal eens in de aanschafkosten van een dergelijk rolluik tegemoet willen komen of een korting op de premie geven. Jouw woning loopt immers veel minder risico wanneer hij is voorzien van een stalen rolluik.